Festar

Estar de festa, aquell sentiment que t’envaeix quan penses en la Festa Major i et convida a formar-ne part d’una manera activa. Bienve Moya, etnòleg i gestor cultural, va afirmar que: “La Festa Major no és una declaració, és un ‘estar de festa’. No és una graella d’actes, sinó un estat d’ànim que et mou”. Reflexió que em convida a inventar el verb Festar.

El 27 de maig de 2011 tots els membres de la Gestora de la Festa Major de Sant Cugat vam dimitir per la manca de legitimitat real del consistori envers la tasca d’aquest ens i per la falta d’encaix d’un model de gestió que combinava de forma desigual la feina dels tècnics de l’Ajuntament amb el voluntariat de representants del teixit associatiu de la ciutat.

És a dir, les funcions que se li atorgaven públicament a la Gestora, per un motiu o per l’altre, no corresponien amb les que, a al pràctica, es podien desenvolupar, així doncs, davant el plantejament de ser una Gestora de Festa Major d’aparador, vam preferir dimitir.

La principal inquietud ciutadana que deixàvem damunt la taula era la necessitat de crear un fòrum de debat de quin havia de ser el model de Festa Major de Sant Cugat, en quant a gestió i contingut. Un fòrum que permetés que els santcugatencs consensuéssim la idiosincràsia de la festa santcugatenca i el resultat del qual fos legitimat pel consistori.

Enguany l’Ajuntament ha donat resposta a aquesta demanda amb la creació dels debats ciutadans: La Festa Major, repensem-la en els quals, durant quatre jornades, s’ha donat veu a experts en la gestió i conceptualització de la festa catalana. D’entrada cal fer una reverència als qui han fet possible que aquestes sessions es fessin realitat: penso que només formant-nos en la matèria, entenent el context festiu català, la seva història i evolució, coneixent diferents alternatives de gestió… podrem tenir la base per a idear el model de Festa Major que es mereix Sant Cugat. No obstant, crec que ara, acabades les intervencions dels ponents externs, és el moment de treballar, de crear l’autèntic debat santcugatenc, de fer propostes per construir la nostra pròpia Festa Major amb criteri i caràcter propi.

Festar, festat, festant. Festo, festava, festí, festaré, festaria. Vaig festar, he festat, havia festat, haguí festat, vaig haver festat, hauré festat, hauria festat. Festi, hagi festat, festes, hagués festat.

Article publicat al web del TOT Sant Cugat el 17 de maig de 2012

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s